България

Политика

|

Общество

|

Шефове крият работници без трудови договори в асаньори и хладилници

Шефове крият работници без трудови договори в асаньори и хладилници

Шефове крият работници без трудови договори в асаньори и хладилници

„Собственик на заведение във Варна е нанесъл побой на своя непълнолетна служителка, която декларирала пред проверяващи от Главна инспекция по труда, че работи без трудов договор.”

 „В Пловдив работодател, при който е открита работничка без трудов договор, е отнел личната й карта, скъсал е всичките й документи, отнел е папката на инспектора, който е правил проверката и е избягал.”

 „10 работници с нередовни трудови отношения са били скрити в асансьор от инспектори, дошли да проверят фирмата за която работят. В курортен комплекс „Елените” хората без трудови договори са били затворени в хладилно помещение.”

 Това не са сюжети за филми, а конкретни примери за груби нарушения на трудовото законодателство, разказани днес от директора на Главна инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова. Тя представи пред журналисти резултатите от стартиралата в средата на месец юни кампания за проверка на законността на трудовите отношения.

В хода на акцията Главна инспекция по труда, представители на НАП, НОИ и Агенцията по заетостта са инспектирали 4300 предприятия и са открили 891 души без трудови договори. Инспекторите установили още, че масово работодателите обявяват преминаване на 4-часов работен ден, а в действителност наетите от тях работят по 8 и повече часа, като дори имало фирми, преминали на изцяло нощен режим на работа без естеството на работата им да го налага.

Друг почин за заобикаляне на трудовото законодателство, засечен от проверяващите е сключване на граждански договори, които приличат на трудови, съобщи още директорът на ГИТ. Тя сподели, че инспектиращите групи се сблъскват с реална съпротива да извършват проверките. Много често се стигало до намеса на органите на реда, тъй като проверяващите били посрещани със заключени врати, или пък охраната на съответното предприятие отказвала да ги допусне.

Кампанията ще продължи до септември, а междувременно стартира и национално изследване за безопасността на условията на работа, съобщи Румяна Михайлова. То ще се проведе чрез анкети, които ще се разпратят до ръководствата на над 30 000 предприятия в страната. Те трябва да ги раздадат на работещите. Анкетите са анонимни и въпреки това съществува риск хората да откажат да ги попълнят от страх, че резултатите могат да станат достояние на шефовете им, коментира Михайлова.

Изследването е в рамките на проект на стойност 15 млн. лв., който ще се осъществява в продължение на 4 години. 85% от от цялата стойност на проекта се покриват от Европейски социален фонд, а 15% са национално съфинансиране. Изпълнител на проекта е консорциум, в който участват Балканският институт по труда и социалната политика, научна секция от СУ”Св. Климент Охридски” и германска организация.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ