Ще похарчим 3,5 милиарда лева по празниците

Ще похарчим 3,5 милиарда лева по празниците

3,5 милиарда лева е сумата, която се очаква да изхарчат българите в празничния декември. Най-много заделяме за посрещане на Нова година извън дома, както и за бяла и черна техника, съобщи бТВ.

Българинът все по-често предпочита да посрещне Новата година извън дома. Така за 2-3 нощувки в страната отделя между 200 и 400 лв. На Коледа пък се харчи най-много за трапезата и подаръците.

Нашенецът харчи около 35% от доходите си през декември за празниците. За да не надхвърлим прекалено бюджета си, финансисти съветват най-напред да запишем неотложните си разходи на хартия.

Това са както сметки за ток и парно, така и храна и изплащане на кредити. Едва след това трябва да направим бюджета за подаръци и празници. В противен случай рискуваме да се поддадем на изкушенията повече, отколкото можем да си позволим. Особено внимателни с емоционалните покупки трябва да са притежателите на кредитни карти.

Януари е най-тежкият месец не само за потребителите, но и за бизнеса. Затова коледните промоции често продължават и след Нова година. Така част от покупките като например бяла или черна техника за дома, може да останат за сметка на януарската заплата, до която пък ще се преживява по-лесно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ