„Ал джазира” за България: Най-слабите оцеляват

„Ал джазира” за България: Най-слабите оцеляват

България е най-бедната страна в ЕС, но въпреки това може да се измъкне невредима от финансовата криза, коментира „Ал Джазира”.

С брутен вътрешен продукт на глава от населението 10,600 евро за 2010 г., българската икономика се намира след турската. Освен това България се оказва и страната с най-слаба ефективност. За да произведе единица БВП българската икономика има нужда от двойно повече енергия от средното ниво в ЕС. И тези изчисления са валидни само при паритет на покупателната способност.

Измерено в номинални стойности българската икономика е с осем пъти по-слаба енергийна ефективност от средното ниво за ЕС и 16 пъти по-неефективна от японската.

 Освен това България и Румъния са най-силно критикуваните членове на Съюза заради бавните реформи, корупцията, организираната престъпност и тромавата администрация, която дори не може да усвои щедрите европейски фондове, на които имат право.

Наскоро двете държави бяха отхвърлени от Шенгенското споразумение от Холандия и Финландия, а европейският клуб продължава да чувства, че е направил голям жест, като ги е допуснал до останалите си брилянтни членове.

Бихме очаквали най-слабите да бъдат ударени най-лошо от непреодолимата икономическа разруха. Но така ли е всъщност?

Днес България оцелява под нова форма. Дълбокото недоверие на гражданите към правителството, безчовечните власти, ниските данъци и ниските разходи, нарастващата емиграция, европейските субсидии, слабият кредитен пазар, остарелите болници, малките парцели с плодородна земя, красивата природа и балканското упорство не изглеждат точно като икономическа рецепта, която бихте чули от Световната банка, МВФ или Европейската комисия. Но изглежда, че това работи. Поне засега, коментират от "Ал Джазира".

Източник: „Фокус”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ