„Дойче веле” освободи Еми Барух и Иван Бедров след писмо от КТБ

„Дойче веле” освободи Еми Барух и Иван Бедров след писмо от КТБ

„Дойче веле” освободи Еми Барух и Иван Бедров след писмо от КТБ

Германското радио „Дойче веле” е прекратило сътрудничеството си с журналистите Иван Бедров и Еми Барух, които бяха едни от водещите коментатори за българската секция на сайта на медията. Това става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на „Дойче веле”

В него е посочен и поводът за решението - извършена проверка след писмо- жалба от Корпоративна търговска банка за едностранчиви публикации по адрес на председателя й Цветан Василев.

Ето какво гласи и пълния текст на обяснението за прекратяването на професионалните отношения с Бедров и Барух:

„От няколко дни в Дойче веле (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти. Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ.

 Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. "Дойче веле" подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

 Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на "Дойче веле", например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

 Надзорният съвет на Дойче веле разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръковдството на ДВ. Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев, работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

 Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ