„Мениджър” в аванс: Зелена карта за България, защо не?

„Мениджър” в аванс: Зелена карта за България, защо не?

„Мениджър” в аванс: Зелена карта за България, защо не?

Зелена карта за България, защо не? Особено след като Световната банка ни нареди като петата най-застаряваща нация в света. Темповете са по-драстични отколкото в редица развити икономики, които от десетилетия се борят с икономическия натиск идващ от застаряващото население. България остаря преди да забогатее.

Исторически погледнато това развитие граничи с абсурда – страната ни е  на географски кръстопът, нацията се е формирала при смесването на множество мигриращи националности. Цялата ни история е преминала под знака или на мирното заселване на големи групи хора по нашите земи, които са се включвали в нацията ни. Или на други, които са идвали с огън и меч. Накратко, почти никога не е имало дефицит на демографски интерес и динамика на нашата територия.

Какво се случи през 20-ти и 21-ви век, за да стигнем дотук и какво да правим сега? Отговорът на първия въпрос е прост – случи се социализмът. Българската държава се затвори в себе си, придвижването на хора се ограничи дори на селищно ниво и прекарахме няколко десетилетия в измамния комфорт на илюзорно и изкуствено икономическо развитие, помпано от СССР и задвижвано от увеличаваща се планина от държавен дълг. Манталитетът на много хора бе променен, те бяха постепенно приучени да възприемт всички извън СИВ като врагове. Голяма част от по-старото поколение и днес продължава да живее с тези убеждения. По-младите, обаче, видяха в Запада забранения плод през годините на последните издихания на комунизма и в момента, в който бариерите паднаха, се втурнаха натам да търсят по-добри условия за живот. По-простичко казано, те избягаха при капитализма, а старите останаха да се опитват да си върнат изгубения социализъм.

Но каквото станало – станало, отговорът на втория въпрос, а именно какво да правим, също не е сложен – да се върнем към това, което ни е създало като народ – свободната имиграция.

Владимир Каролев, целият текст в априлския брой на списание „Мениджър”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ