Кал и камъни затрупаха „Окото“ в Пирин

Кал и камъни затрупаха „Окото“ в Пирин

Кал и камъни затрупаха „Окото“ в Пирин

Най-малкото езеро в Бъндеришкия циркус - "Окото", почти се е скрило под кал и камъни след като лавина се е стоварила върху него в края на зимата. В момента няма и помен от красивият му изглед. Тази нелицеприятна гледка може да види сега всеки, който се разходи до това любимо за планинарите място близо до хижа "Вихрен", съобщава БТА.

За "изчезването" на езерото сигнализирали разтревожени любители на планината и в дирекцията на Националния парк "Пирин" в Банско.

Затлачване на това малко езеро, което е сред най-посещаваните, защото се намира на минути път от хижа "Вихрен", се наблюдава не за първи път, коментира пред агенцията директорът на националния парк Росен Баненски. Още преди години пред служителите на парковата администрация е възникнал и въпросът защо в езерото, което се зарибява често, не се задържат рибните запаси.

"След 2005 г., когато имахме вече на разположение и моторна шейна, започнахме по-често да излизаме в този район на планината", разказа Росен Баненски. "Така установихме, че всяка година в езерото пада лавина от връх Тодорка. Явно беше, че това е един от факторите да няма и риба. В края на тази зима и в началото на пролетта също падна голяма лавина. Наричаме я основна, защото цялата снежна маса се откъсва от склона, повлича със себе си скални блокове, камъни, пръст, клек и се стоварва върху езерото, изхвърляйки и част от водата. Това можеше да се наблюдава веднага след падането на лавината", посочи експертът.

Той поясни, че това се случва обикновено напролет, когато температурата се повиши. Тогава снежната маса става по-водна и тежка и всичко се стоварва и натрупва върху ледената "шапка" на езерото, образувала се през зимата. Сега топенето става бавно, но се надяваме с повишаването на температурите "шапката", останала под довлечените от лавината камъни и пръст, да се стопи и така водата да си дойде на място и езерото да възвърне обичайния си вид", добави директорът на националния парк Росен Баненски.

Туристите се тревожат, че езерото е едва ли не загубено безвъзвратно, пълно е с камъни и кал, но Баненски се надява да не така. Според него и колегите му трябва да се предупредят всички туристи да пазят малките деца, да не се качват по леда, който започва да се топи и езерото "се отваря" полека-лека отстрани.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ