3 минути мълчание за героите на България днес

3 минути мълчание за героите на България днес

3 минути мълчание за героите на България днес

Точно в 12.00 часа днес сирени ще огласят цялата страна за всенародното поклонение пред паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Ритуалният им зов трае три минути, през които по традиция всички българи трябва да останат на място и със сведени глави да отдадат почит. Нека водачите на пътни превозни средства също се присъединят като спрат автомобилите си на безопасно място, призовават от МВР.

Център на тържественото отбелязване на 135-годишнината от гибелта на поета революционер Христо Ботев ще е връх „Околчица”.

В 8.00 ч. тази сутрин от центъра на врачанското с. Паволче потегли поклонически поход до върха, воден от вицепремиера Цветан Цветанов, който тази година е патрон на проявата. В изкачването на най-стръмния участък от селото до върха ще се включат хиляди жители на Враца и гости на града, сред които и близо 800 туристи, участвали в 65-я Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета", изминал 120  километра за 6 дни по героичния път на Ботевата чета.

В София от 11 ч. започва церемония за отдаване на почит пред паметника на поета - революционер в Борисовата градина с участието на Националния гвардейски оркестър и Хорова асоциация "Света София" – България".

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ