България

Политика

|

Общество

|

66 неправителствени организации подкрепиха проекта „Семейство за всяко дете”

66 неправителствени организации подкрепиха проекта „Семейство за всяко дете”

Националната Мрежа за Децата в България, която обединява 66 неправителствени организации, изрази своята подкрепа към проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете”. Организациите подкрепиха и плановете за постепенно закриване на ДМСГД - Шумен с цел да бъдат настанени колкото може повече деца в семейства или във възможно най-близка до семейната среда.

В качеството си на експерти и представители на сдружения с дългогодишен опит в работата със семейства и деца, членовете на организациите изразиха надеждата си, че проектът ще приложи на практика Националната стратегия „Визия за деинституционализация в Република България”, приета от Министерски съвет.

Специалистите вярват, че инициативата ще окаже положително влияние не само на децата, града и региона, но и ще послужи за добър пример и модел за планираната деинституционализация на детските домове за медико-социални грижи.

В становището си Националната Мрежа за Децата напомня, че редица изследвания показват, че приемната грижа, независимо дали професионална или доброволна, се отразява изключително благотворно на развитието на децата. Серия международни наблюдения сочат, че след настаняване в приемни семейства, децата показват изненадващо бързи темпове на развитие, рязко се подобрява състоянието им и за кратко време възстановяват изоставането от своите връстници, възникнало в резултат от престоя им в институция.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ