Бюджетът на НЗОК получи подкрепа от всички социални партньори. С едно изключение

Бюджетът на НЗОК получи подкрепа от всички социални партньори. С едно изключение

Бюджетът на НЗОК получи подкрепа от всички социални партньори. С едно изключение

Всички социални партньори, без Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, подкрепиха или изразиха принципно съгласие за проекта за Закон за бюджета на Нционалната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ за 2024 г. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БНТ.  Заложената в него сума от приходи и трансфери е 8 163 353 100 лева.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България реформи в предложения проектобюджет на НЗОК не се виждат и това е основание за АИКБ да се въздържи от подкрепа. От организацията отбелязаха нуждата от актуализация на националната здравна карта. "Смятаме, че здравноосигурителната система се нуждае от конкретен план за развитие, който да е обезпечен с конкретни реформи", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Българската стопанска камара (БСК) потвърждава принципната си подкрепа за проектобюджета на НЗОК, каза Станислав Попдончев. От Българската търговско-промишлена палата /БТТП/ заявиха, че е отчетена препоръката за повишаване на средствата за профилактиката и превенцията на заболяванията. "Даваме си сметка, че България е с най-ниски разходи в здравеопазването в Европейския съюз и затова трябва да се полагат усилия за увеличаване на тези средства. Има напредък в този бюджет", коментира Цветан Симеонов от БТПП.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ) също изразиха принципна подкрепа за проектобюджета на НЗОК. От Съюза за стопанска инициатива подкрепиха предложения бюджет на здравната каса. Синдикатите - КНСБ и КТ „Подкрепа“ също подкрепят проектобюджета на НЗОК.

По време на дискусията беше посочено, че има рекордно увеличение на средствата за здравеопазване. Зам.-министърът на финансите Георги Клисурски коментира, че това налага и завишаване на контрола по отношение на разходване на средствата. Залагат се стимули за личните лекари да извършват повече профилактични прегледи, посочи също той.

Зам.-министърът на здравеопазването Михаил Околийски коментира, че усилията са насочени към това да се обясни на хората „колко богат е пакетът“ за профилактика. По думите му само 38% от хората практикуват тези профилактични прегледи и това не е достатъчно. Акцент беше поставен и върху желанието на Министерството на здравеопазването за осигуряване на адекватна медицинска помощ в отдалечените населени места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ