Финансовият министър: България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Финансовият министър: България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Финансовият министър: България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. Причината е, че изоставаме с приемането на съответното законодателство, а и не отговаряме на критерия за инфлацията. Това съобщи на брифинг министърът на финансите Росица Велкова. 

Тя отбеляза, че на заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. 

"В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донаху, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията", добави Велкова. 

По думите на финансовия министър, е било договорено да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, както и да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страна вече ще е присъединена към еврозоната. 

Парламентът на нашата страна така и не успя да приеме окончателно четири ключови законопроекта,  свързани с членството ни в еврозоната. Страната ни не отговаряла и на критерия за инфлация, която е по-висока от изискванията по Маастрихт, стана ясно от думите на финансовия министър. "Трябва да постигнем и критерия за инфлацията, както и да бъде поддържана перспектива в периода 2023 – 2026 г. на ниво планиране на дефицита по консолидираната фискална програма в размер на 3%", уточни тя. 

"При условие, че сега в края на февруари не подаваме конвергентен доклад, срокът за присъединяване към еврозоната – от 1 януари 2024 г. не остава", заяви финансовият министър. 

По думите й, обаче, няма пречка присъединяването да стане от дата, която е различна от 1 януари – би могло да бъде дата, която не е 1 януари 2025 или 2026 г., а първо число на месец от 2024 г.  

Ако през юни – юли България покрие критериите, би могло да подадем веднага доклад, в момента, в който покрием критериите, а не да изчакваме редовния доклад извършван на всички страни в началото на 2024 г., добави Велкова. Според нея това означава, че ако съответстваме на критериите и подадем конвергентен доклад и има подкрепата на държавите членки, бихме могли да бъдем присъединени към еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ