България

Политика

|

Общество

|

Гешев: Има защитен свидетел по казуса Nexo

Гешев: Има защитен свидетел по казуса Nexo

Гешев: Има защитен свидетел по казуса Nexo

Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. Това заяви пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.

„Това е все едно да си платиш глоба за пресичане на червено и това да означава, че няма да те преследват за убийство. Това са две различни неща, които нямат нищо общо помежду си. В САЩ, доколкото ми е известно, има производства, които са административно-наказателни. Поздравявам колежката главен прокурор от щата Ню Йорк, на която вчера изпратих информация за нашето разследване, за постигнатото споразумение. Не знам защо в Америка споразумението е нещо хубаво, но в България е нещо лошо“, коментира главният прокурор.

„Това, което може би се е случило там, е че една от фирмите по този начин признава вина. Госпожа Летиша Джеймс каза, че законите на Съединените щати са ясни – те не са успели да се регистрират и са въвели в заблуждение своите инвеститори“, каза той,

Гешев добави, че от декември месец има молба за правна помощ до САЩ, тъй като има множество пострадали европейски граждани, които заявяват, че са ощетени с доста сериозни суми от фирми, свързани с тази група.

Той каза още, че са налице данни за трансакции на лице, свързано с терористичната групировка „Хамас“. „Това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време“, добави главният прокурор.

По думите на Гешев има и защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита.

„Президентът Радев каза, че аферата Nexo няма нищо общо с връщането на мандата. Мисля, че това е ясно на всички граждани. Постоянно се задава въпросът: „Защо сега, а не по-късно“. Слушам го за Божков, за КТБ. Казах, че във всяка демократична държава, част от Европейския съюз, съдебната власт не съобразява действията си с политическите последствия. Докато аз съм прокурор, това ще продължи по същия начин“, каза Гешев в отговор на твърденията на някои политически сили, че новината за разследването срещу Nexo е повлияла на решението на държавния глава за връчването на последния мандат на БСП.

Той обясни, че този случай се разследва от септември месец, а датата за предприемане на конкретни действия, определена от разследващия екип, е определена около 20-21 декември.  

„Когато и да се направи нещо в последните две години, то винаги е преди, по време или след избори; преди, по време или след връчване на мандат. Ако ние се съобразяваме с политическите последствия, това означава, че ние не сме демократична държава“, добави главният прокурор.

Той заяви, че хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Относно това дали има ли прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и по двете разследвания става въпрос за пране на пари. Окачестви ги като сложни разследвания.

„Необходимо е съдействие на нашите партньори. И двете разследвания предстои да бъдат приключени в разумен срок в следващите седмици, може би месец и нещо, защото се очакваха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз“, заяви Иван Гешев.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ