Изпращаме медицински екипи, техника и палатки към Турция след мощното земетресение

Изпращаме медицински екипи, техника и палатки към Турция след мощното земетресение

Изпращаме медицински екипи, техника и палатки към Турция след мощното земетресение

България изпраща медицински екипи, техника, палатки и кучета в помощ на спасителните екипи в Турция след силното земетресение близо до границата между Турция и Сирия.

Трусът с магнитуд от 7,8 по Рихтер стана в 04:17 ч. (03:17 ч. българско време) край южния турски град Газиантеп, на дълбочина от около 18 километра. Десетина минути по-късно са регистрирани два силни вторични труса с магнитуд 6,7 и 5,6 по Рихтер, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Оттам добавят, че днешият трус е над 30 пъти по-силен от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени.

Към момента испанските медии съобщават за над 600 души загинали и 2300 ранени в Турция и Сирия.  

България ще изпрати медицински екип от Военномедицинската академия, за да окаже помощ на Турция, съобщи на пресконференция министърът на отбраната Димитър Стоянов. По думите му е в ход логистична операция, която включва транспортирането с два самолета "Спартан" на медиците и на екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" на Столична община до Летище Адана в Турция. Аварийните екипи от общината, които ще заминат за южната ни съседка, са 15 души, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, виброкамера и дрон. 

Двайсет единици техника и 58 души от МВР заминават за Турция. С тях ще пътуват и кучета на БЧК. Впоследствие България ще изпрати и палатки, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. 

"Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще бъде предоставена. Организирали сме се да дадем списък с помощта, която можем да предоставим от типа на палатки и всякакви други средства, с които да бъдат подпомогнати и настанени пострадалите от земетресението", каза още Демерджиев. Той обясни, че българските власти са в постоянна комуникация с турските си колеги. 

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец за нуждите на пострадалото население в Турция, съобщиха от БЧК.

БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта - походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи.

От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване, който се състои от 12 души с пет кучета от Планинската спасителна служба на БЧК. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ