Лабораториите във ВМА ще обработват денонощно пробите на пияни и дрогирани шофьори

Лабораториите във ВМА ще обработват денонощно пробите на пияни и дрогирани шофьори

Лабораториите във ВМА ще обработват денонощно пробите на пияни и дрогирани шофьори

Една от темите, по които казах, че ще работим много сериозно, е войната по пътищата и борбата с дрогираните и пияните шофьори. Един от проблемите е бавното излизане на експертизите, свързани с употребата на наркотици, както и техническите експертизи. Затова, използвайки и общата химическа култура, която имам, започнахме разговори с колеги, с които да потърсим бързо решение за забавените проби, които понякога могат да се използват в разследванията едва след 6-9 месеца. Това заяви на брифинг във ВМА премиерът Николай Денков.

„Може да се промени организацията. Изисква известна инвестиция, която вече сме договорели. Най-подходящо да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА по две причини: това е една изключително добре подредена структура, която много бързо може да се реорганизира, и защото тук е един от най-добрите специалисти в Европа – проф. Атанасов. През последните години тук в лабораторията са инвестирани над 2 млн. лева – средства на лечебното заведение, които позволяват бързо да бъде надградено това, което вече има, и да започне бързо обработване на пробите", каза Денков. 

В момента имаме около 900 проби, които са натрупани в годините, посочи министър-председателят. Ще бъдат осигурени и допълнителни служители, променя се режимът. Ще се работи на три смени 24 часа в денонощието, за да може успоредно да вървят и натрупаните проби, и новите да се обработват максимално бързо, уточни той.  

"Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. Трябва съществуващите лаборатории да се оборудват по-добре с роботизирани системи преди техния анализ и да се подготвят кадри. 3 - 4 лаборатории са напълно достатъчно за страната", допълни Николай Денков.

"От 25 април досега са натрупани тези проби. Надяваме се, че с разширяването на капацитета на двете ни лаборатории във Варна и в София ще можем да се справим сравнително бързо. В момента капацитета на софийската лаборатория е около 50 проби седмично. Надяваме се да ги увеличим тройно. Необходимо е време, за да бъдат обучени хората, които ще работят в лабораторията с високотехнологична апаратура. Трябва да се увеличи щатът с по 6 души. Това ще бъдат високвалифицирани кадри", заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ