Министерството на здравеопазването забрани износа на инсулиновите лекарства

Министерството на здравеопазването забрани износа на инсулиновите лекарства

Министерството на здравеопазването забрани износа на инсулиновите лекарства

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г.

В нея, освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.  С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз.

По-рано през седмицата и председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов, и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изпратиха писмено настояване до здравния министър проф. Христо Хинков да забрани износа на инсулин заради остър дефицит в страната, който поставя в риск живота на диабетно болните у нас, много от които и деца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ