Няма незаконна сеч в района на Карлово, установи Агенцията по горите. Проверките продължават

Няма незаконна сеч в района на Карлово, установи Агенцията по горите. Проверките продължават

Няма незаконна сеч в района на Карлово, установи Агенцията по горите. Проверките продължават

Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада от наводнения след проливните валежи. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев. Той уточни, че предстоят още проверки в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им.

"Проверките, които започнах в самото начало, показаха, че няма незаконна сеч, но не мога да бъда категоричен, защото има други сечища, които ще бъдат проверени. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени. Към момента проверките не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, но релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма", допълни инж. Тошев.

По думите му, в Карловско като цяло е спокоен район, без много сигнали за нарушения. "Сега се е фокусирало вниманието там. Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция", изтъкна той.

Инж. Тошев коментира сателитни снимки от района, които показват оредяване на гората през последните години. "Всъщност, става въпрос за близо 1000 хектара увеличение на горската площ, но с млади насаждения, които не са с такава плътност. Има извършени във времето мероприятия, но са възстановени с млади насаждения. От самото начало екипите на агенцията работят по сигнали на местни жители, които ги насочват къде има проблем. Проверки текат в цялата страна", добави той и призова хората да подават сигнали винаги, когато имат съмнение за незаконна сеч.

"Ще направим така, че максимално бързо да се задействаме в случай на сигнал, така че апелирам да се подават сигнали дори и анонимно. Нашата цел е да покажем на обществото, че държавата я има. Нямам никакви притеснения в момента да отида където и да е било да направя проверка и да покажа дори с медии какво се случва в гората. Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата "Защити гората". Предстои анализ в кои райони на страната има концентрация на нарушения и всичката сила, с която разполагаме, ще концентрираме за пресичане на тези дейности там", каза инж. Тошев.

През последните години контролът в горските стопанства у нас се е повишил значително, добавя той. С около една трета са се увеличили проверките, установените нарушения също не са малко. Горските служители са на терен и в тъмните часове на денонощието. Според него забраната за износ на дървесина у нас е дала ефект, макар че изнасяният дървен материал по принцип не е в големи количества. Средната заплата в горските стопанства у нас е около 1200 лева, казва Тошев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември