Откриват охраняеми паркинги за колела в 45 столични метростанции

Откриват охраняеми паркинги за колела в 45 столични метростанции

Откриват охраняеми паркинги за колела в 45 столични метростанции

От днес на почти всички метростанции, освен на "Летище София" и "Софийска Света гора", има охраняеми паркинги за велосипеди. Общият брой на паркоместата в тях е 546, а използването им е безплатно.

Проектът е създаден от организацията „Спаси София“ в партньорство с ДЗИ, които са спонсорирали изработването на велопаркингите и „Cycle Gets“, които са автори на дизайна и са изработили самите велорамки. „Според официална статистика за София над 11 000 души на ден използват колело, за да стигнат до работа. Вярвам, че тази цифра съвсем скоро ще се удвои и утрои защото гражданите ще могат спокойно да съчетаят пътуване с метро и велосипед,“ заяви главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков. Той допълни още, че реализирането на този проект е доказателство за успешното сътрудничество на бизнеса с институциите и обществените организации.

Стойките за велосипеди са изработени от алуминий, който не се нуждае от допълнителна обработка и няма да корозира. Те позволяват на собственика на колелото да го заключи не само за гумата, но и за рамката, като така се предоставя по-голяма сигурност.

Паркингите са намират във фоайетата на 45 метростанции, на видими места и са охранявани от камери.

Общинският съветник и съосновател на "Спаси София" Борис Бонев, който е и инициатор на програмата, призова хората да използват по-често велосипеди, защото те са най-екологичното средство за придвижване, а и ще спомогнат за намаляване на задръстванията и на паркиралите по тротоарите коли.

На снимката от ляво надясно: директорът на столичния "Метрополитен" проф. Стоян Братоев, главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков и Борис Бонев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
С мъдър подход към емоциите
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна