Политически послевкус в сюжета „Nexo“

Политически послевкус в сюжета „Nexo“

Политически послевкус в сюжета „Nexo“

Част 2 на избухналия вчера сюжет с внезапната спецакция на МВР и прокуратура в криптобанката Nexo зави в неочаквана посока и добави втори план в първоначалната завръзка.

Спецслужбите, заедно с чуждестранни агенти влязоха в офисите на криптобанката по разследване – както стана ясно по-късно - на мащабна схема за финансови престъпления, което се провежда в световен мащаб. Акцията започна в сутрешните часове, но едва по обед от прокуратурата направиха официално изявление. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че вървят разследвания за действия на организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, извършване на банкова дейност без лиценз и компютърни измами.

От компанията излязоха късно снощи с позиция, в която посочват, че не са им представени документи, въз основа на които са започнали претърсванията и определиха като произвол вчерашната акция.

Прокуратурата пък още вчера заяви, че повече подробности за акцията ще бъдат дадени днес.

Сюжетът обаче се прехвърли на политически терен с твърдения, намеци и взаимни обвинения, изпреварващи обещаната и очаквана официална информация от Държавното обвинение.

ГЕРБ проверява

Проверяваме дали лица, свързани с криптоплатформата Nexo, са финансирали кампанията на ПП, заяви изненадващо в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. „Имаме съмнения, че Nexo и свързани с нея лица са финансирали кампанията на ПП. Не казвам, че това е така, в момента го проверяваме”, допълни той. След което хвърли още по-голяма бомба: "Ако това се бе случило с ГЕРБ, сега това ще е първа новина, а не да се крие. А господин Настимир Ананиев е съдружник на г-н Тренчев", заяви още Биков.

Второ разкритие по тази сюжетна линия Биков направи в кулоарите на парламента, където вече разясни и какво по-точно има предвид с това, че партията също прави проверки по случая.

„Добре е да се провери дали има финансиране на "Продължаваме промяната" от лица, свързани с Nexo. Това го проверяваме, ние работим с тази информация, която е публична. Дотук само задаваме въпроси на база публична информация – съдружия, свързаности и т.н. Има свързаности на бившия депутат от ПП Ракшиев, който е представител на Nexo за Пловдив. И на настоящия депутат Настимир Ананиев, който е съдружник на един от собствениците на Nexo. От друга страна Ананиев е съдружник с гражданин на Руската федерация във фирма "Нефтогаз". Честно казано, бях изненадан поне от последното. И би трябвало да се дадат обяснения какво е съдружието, какво са правили и т.н.“, заяви Биков пред журналисти в парламента.

В отговор Настимир Ананиев заяви: „ГЕРБ явно са новият разследващ орган на прокуратурата“.

Глас в ефир и глас зад кадър

Въпросите на Биков всъщност са тема, подета от може би разкрития, а може би твърдения на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, направени снощи пред телевизия 7/8

"Днес излезе, че банката на криптовалута Nexo, която се разследва, 7 американски щата са скочили, че това е една пирамида на криптовалута и става въпрос за едни 90 милиарда, от които главните играчи са си присвоили 1 милиард и 400 милиона. Настимир Ананиев има общи свързани фирми. Асен Василев е човек, който е ходил всеки ден в офиса им и са били много близки, но всички си траят. Ако бяха хора свързани с "Има такъв народ", това щеше да е първа новина. Сега се говори, че известни депутати са имали нещо общо", заяви Трифонов.

"Имам чувството, че живеем в една абсурдна държава, пълна с лъжи, лъжци и хора, които вярват. Асен Василев излезе по една телевизия и каза, че Бойко Борисов и президентът се виждат всеки ден. Без никакви доказателства", добави той.

"Лорер е роден лъжец. Той преди това се е тренирал. Знам какво означава неистината. Той така се е родил, заедно с ония двамата, които са се репродуцирали или клонирали и са станали много, като Настимир Ананиев", коментира още Трифонов и накрая отсече „Нека ги провокираме! Няма спирка!“

To be continued

Слави на съд е реакцията на Настимир Ананиев от днес. Срещу Слави Трифонов и гласа зад камера, който му подсказва, ще заведа дело със сигурност заради лъжите, които се изрекоха. Защото когато решиш да уронваш престижа и репутацията на някого, трябва да поемаш отговорност. Трябва да се знае в България, че когато някой си позволява да лъже и да прави внушения, ще поеме отговорност в съда", заяви той.

"Консултирал съм се с адвокат, ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват", каза още Ананиев.

Той отрече и твърденията за връзки с един от шефовете на Nexo Антони Тренчев. Ананиев обясни, че го познава от 43-ото народно събрание и че, „ сме имали намерение за дейност и съвместни проекти, които за съжаление не се осъществиха, тъй като нито на мен, нито на него му стигна времето за това нещо. В момента не съм в съдружие нито с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи на каквито и да е дружества", подчерта Ананиев.

Като политическа атака и опит за дискредитиране на политическата формация определи появилата се втора сюжетна нишка и Йордан Терзийски от ПП. „Има определени кръгове, които използват такива събития, като това с Nexo, за да въвлекат ПП, която няма нищо общо с този скандал. Това е политическа атака и опит за дискредитиране.“, коментира той в ефира на Нова телевизия.

Част 3 на сагата, започнала като разследване на криптобанка очевидно предстои.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ