Проект: Отнемат повече контролни точки на пияни шофьори

Проект: Отнемат повече контролни точки  на  пияни шофьори

Проект: Отнемат повече контролни точки на пияни шофьори

На шофьорите, хванати да карат с  между 0.5 и 0.8 промила алкохол в кръвта ще се отнемат 8 точки от талона. Ако  дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила,  освен налагане на глоба ще се отнемат 12 контролни точки,  а при повторно нарушение -  20 точки, вместо сегашните 15. Това предвиждат промени в Наредбата за контролните точки, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на вътрешните работи.

Контролният талон пък ще "олеква" с 15 точки вместо досегашните 12, когато шофьор на автомобил, трамвай или самоходна машина откаже да му бъде извършена проверка с дрегер за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Промените в  наредбата предвиждат още за превишаване на скоростта с над 50 км/ч в населено място вместо досегашните 12 точки да се отнемат 18 точки. 13 контролни точки вместо сегашните 10 точки пък е предвидено да се отнемат за неправилно изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението.

Ако бъдат хванатида карат в аварийната лента на магистрала, шофьорите ще губят по 10 точки в контролния талон.

Завишава се и броят на отнеманите точки за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15. За повторно нарушение чрез промените  в наредбата на МВР сепредлага  да се отнемат 20 контролни точки.

За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки се увеличават от 5 на 10.

Запазва се обаче размерът на отнеманите 8 точки за управление на автомобил, чиито регистрационни номера не са поставени на определените места. 10 точки ще се отнемат и за шофиране на возило, който не е регистрирано по надлежния ред или пък е регистрирано, но е без регистрационните номера.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ