Сарафов: Прокуратурата правеше проверки по сигнали на несъществуващи лица и поръчкови статии

Сарафов: Прокуратурата правеше проверки по сигнали на несъществуващи лица и поръчкови статии

В Дирекция "Публична комуникация" на ВКП се пишеха сигнали от името на несъществуващи лища, те се входираха и по тях се извършваше проверка. Това съобщи Борислав Сарафов пред ВСС. По времето на Иван Гешев в дирекцията работили 18 души. По този начин започвали проверки срещу опоненти на бившия главен прокурор.

Другият начин бил да се пишат статии от служителите на "Публична комуникация", те се изпращали до две медии, после прокуратурата се самосезирала и започвала проверка. 

Тези проверки били иницирани само от прокурори от ВКП. Те били възлагани с резолюция на Иван Гешев. Според Сарафов било незаконно да се правят такива проверки от ВКП. Той назначил ревизия. По предварителни данни имало 8 такива проверки, започнати във ВКП от началото на май. „За мен е стресиращо проверки да се образуват по такъв начин - по сигнали от несъществуващи лица и по статии, написани в прокуратурата", каза Сарафов.

Според него прокурор от ВКП не може да образува проверки и досъдебни производства. Така пишело и в закона. Тези проверки противоречали на закона и добрите нрави. Той щял да чака ревизията и после щели да решат дали да предприемат действия спрямо тези прокурори. Тази практика избуяла през последния месец. Две били целите на проверките. Оттегляне на искането за отстраняване на Иван Гешев и отвод при гласуването. „Тази практика не ми беше известно да съществува преди 15 май, когато Иван Гешев направи своето обръщение към нацията и ритуално скъса оставката си“, каза Сарафов. Той обясни, че не е бил част от екипа на Гешев, а качеството му е било по силата на това, че е директор на НСлС. Директорът на НСлС няма кабинет в Съдебната палата. Такива практики не ми бяха известни, а след 15 май комуникация с Гешев имах само чрез медииите, каза Сарафов в отговор на въпрос как е реагирал на тези практики и обръщал ли е внимание за тяхната незаконност на Иван Гешев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ