Депутатите окончателно приеха реда, по който да се заема поста на служебен премиер

Депутатите окончателно приеха реда, по който да се заема поста на служебен премиер

Депутатите окончателно приеха реда, по който да се заема поста на служебен премиер

След двучасови дебати Народното събрание прие промените в Закона за БНБ, които предвиждат управителят на БНБ и неговите заместници, председателят на Сметната палата и неговите заместници, Омбудсманът и неговия заместник да могат да заемат длъжността служебен министър-председател. В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно. А след освобождаването му/й от поста служебен премиер, той/тя да продължи мандата, за който е избран. Законопроектът е внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС. Преди това текстовете бяха приети и от правната комисия, като тя заседава едва 15 минути. 

Със заключителните разпоредби на измененията в Закона за БНБ се променят текстовете от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, даващи правото за прекъсване на пълномощията на избраните за служебен министър-председател, предава БТА. 

Депутатите записаха, че когато управителят на БНБ е назначен за служебен премиер, същият определя свой заместник измежду подуправителите, който да изпълнява неговите правомощия след възлагане. При назначаване на подуправител за служебен министър-председател по негово предложение, Управителният съвет определя негов заместник, който изпълнява правомощията му при негово отсъствие. Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ, освен ако са назначени за служебен министър-председател, пише в промените. 

При отсъствие или назначаването му за служебен премиер на председателя на Сметната палата, той определя своя заместник. В същите случаи при заместник-председателя, правомощията му се упражняват от другия заместник-председател, определен със заповед на председателя на Сметната палата. Ръководителите на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност, освен ако са назначени за служебен министър-председател, както и по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата, научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права. 

Парламентът прие още, че когато омбудсманът е назначен за служебен министър-председател, неговите правомощия се изпълняват от заместника му. Длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация, освен ако са назначени за служебен министър-председател, е записано още в приетитие днес от депутатите промени.  

Ето как премина дебата в пленарната зала. 

"При назначавенето на лицата за служебен министър - председател, същите прекъсват правомощията си само за периода , в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани", каза Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси, която е от ПГ на ГЕРБ-СДС, предава БНТ. 

"Този законопроект и в преправения му вид е протовиконноситуционен. Защо? Защото се смесват трите власти. Председателят на Сметната палата - той ще стане служебен премиер. Ще организира изборите и след това, когато се върне отново обратно, за да довърши мандата си като председател на Сметната палата, трябва да одитира тези избори. Тоест - той ще прави одит сам на себе си. Конституцията не допуска подобно смесване на властови правомощия", каза Петър Петров от "Възраждане". 

"Ние от "БСП за България" няма да подкрепим нито един от предложените текстове. Още от самото начало при пормяната в Конституцията, ние категорично заявихме, че тази промяна е грешна. Днес се опитвате тази грешка да я поправите с нови 3 грешки. По-лошо е, че трупането на на тези грешки през нови и нови законодателни промени, руши държавността, инстицуиите", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"И двете поправки бяха внесени в последния момент, без обсъждане, директно стоварени на правна комисия, като снощи поправката внесохте в 18 ч. Снощи, като ви видяхме предложенията, разбрахме, че сте се усетили за елемента с неплатения отпуск и как е в противоречине с Конституцията", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ