Ще санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

Ще санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

Ще санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

Ще има санкционирани търговци на лекарства, включително със спиране на дейността на търговски обекти, както и отнемане на разрешения за търговия. Това стана ясно на брифинг на здравния министър Асен Меджидиев, който представи пред медиите предприетите мерки срещу недостига на лекарства.

"Вече има установени търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА)", заяви Меджидиев. Той обясни, че по случая са образувани административно-наказателни производства, но отказа да назове имената на търговците. Проверките на Изпълнителната агенция по лекарства обаче продължават, добави той. 

Меджидиев разказа, че след одит, поръчан от предишното ръководство на здравното министерство на "Информационно обслужване" били установени сериозни пропуски в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства на ИАЛ. Въпреки това, не са взети мерки за отстраняването им, обясни той.

Ето защо здравното министерство е започнало масови проверки като вече има установени търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА. Срещу тях е образувано административно производство като може да се стигне и до отнемане на лиценза им, посочи Меджидиев.

Одитът на "Информационно обслужване" показва следните пропуски в информационната система за проследяване и анализ на лекарствата у нас, добави Меджидиев и ги изброи в седем точки. 

  1. Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване.
  2. Системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.
  3. Софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана.
  4. Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент, което може да окаже пряко влияние върху броя на лекарствените продукти в публичния забранителен списък. При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад във времето, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.
  5. Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението.
  6. Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.
  7. Генерирането на забранителния списък не е автоматизиран и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове - тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършените промени не оставят следа в системата. 

За нито едно от тези заключения не са взети мерки, а "Информационно обслужване" е наето да извърши този одит от бившия здравен министър проф. Асена Сербезова, посочи Меджидиев.  

"Основното, което целим, е иницииране на законодателни промени за засилване на контрола върху дейността на търговците на лекарства", каза още той. Здравният министър се закани да има санкционирани търговци, като се очаква и спиране на дейност на някои обекти, както и отнемане на разрешения за търговия на извършили нарушения на нормативната уредба. Образувани са административно-наказателни производства, увери Меджидиев, но без да посочва имената на търговците. 

Предвижда се промяна на алгоритъма на системата за изчисление на потреблението на лекарства, съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за паралелен внос на лекарства и образуване на цена, като то ще има определен срок на действие, въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарства само от търговци на едро, а лекарствата по лекарско предписание да се предоставят само срещу рецепта.

"Ще изискаме лекарите да имат информация за ежедневната наличност на медикаментите, за да знаят какво могат да изписват", добави Меджидиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ