Търсенето на имотния пазар все още е по-голямо от предлагането

Търсенето на имотния пазар все още е по-голямо от предлагането

Търсенето на имотния пазар все още е по-голямо от предлагането

Покупателната способност на населението намалява, това може да доведе до спад в сделките, казва инж. Георги Шопов, основател на ТОБО ПРОЕКТ, управител и управляващ собственик в ТОБО ГРУП, която включва над 12 фирми, специализирани в областта на проектирането и строителството. От 2016 инж. Шопов е председател на УС на Националната Асоциация на Строителните Предприемачи.

Инж. Шопов ще бъде един от основните участници във втория панел на предстоящата Годишна конференция за инвестиции и строителство на Мениджър идната седмица. Под надслов  „Устойчив жилищен пазар – мисия възможна?“ в него ще бъдат обсъдени теми, свързани с баланса между търсенето и предлагането – какво смятат инвеститорите по въпроса, както и решенията за енергийна ефективност и устойчиви жилищни сгради.

„Годишна конференция за строителство и инвестиции“ 2022 ще се проведе на 06.10.2022 г. в Hyatt Regency Sofia от 13:00ч. За присъствие в залата на провеждане е достатъчно да направите своята предварителна безплатна регистрация в сайта на събитието.

- Инж. Шопов, как изглежда секторът на недвижими имоти от гледна точка на предприемачите?

- В момента търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Причинните за това са няколко, но основните са повишените потребности на населението в големите градове и повишената покупателна способност. Комфортът на живот до голяма степен зависи от жилището, което обитава семейството. Голяма част от жилищния фонд в големите градове е физически и морално остарял. Всеки, който може да си го позволи, сменя жилището с по-модерно и по-голямо. Голямата инфлация, която обезценява финансовия ресурс, подтиква към влагане на парите в нещо, на което стойността се увеличава, не може да фалира и носи приход. Това е жилище в големите градове.

Продължава притокът на население към големите градове, което предполага и наличието на жилища. Изключително бавните и тромави процедури и голямата административна тежест, отказът на общините да развиват нови територии чрез изграждане на инфраструктура, намаляват възможността за изграждане и предлагане на по-голям брой нови жилища, което прави търсенето по-голямо от предлагането и цените се покачват. Негативна тенденция е, че покупателната способност на населението в тази област намалява. Преди една година отношението средна заплата към цена на квадратен метър беше 0,8 като сега е 0,65 . При продължаване на тази тенденция - увеличаване на себестойността поради инфлационните процеси, без да се увеличава възнаграждението на служителите - възможността за закупуване на жилище ще спадне, което ще доведе до намаляване на сделките.

- Кои са най-предпочитаните сегменти за инвестиции в недвижими имоти?

- От години най-сигурният и лесен начин за увеличаване стойността на парите е закупуване на жилище в един от големите градове. По данни от проучване на НАСП за период от 18 години цените в София са се повишили 3,5 пъти, което прави 19% на година. При доходност от наем 5% на година общата доходност става 24% на година. Активът е ликвиден и при необходимост може да бъде осребрен за един месец. Управлението му зависи единствено и само от собственика. Голямата административна тежест затруднява в голяма степен инвестиционния процес.

Още полезна информация ще научите по време на предстоящата конференция. Програма и безплатна регистрационна форма ви очакват ТУК.

Основен партньор на събитието: Артекс

С подкрепата на: Allterco, Shelly, Технопанел, Техногипс, Техносим, G.P. Group, Antre

Институционални партньори: Камара на строителите в България, Германо – Българска индустриално търговска камара, Френско – Българска индустриална и търговска камара, Българска стопанска камара

Медийни партньори: Българска национална телевизия, dir.bg, Dnes.bg, BloombergTV Bulgaria, Инженер.БГ, вестник Строител, СтройИнфо

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ