Над 3000 имигранти спасени само за ден в Средиземно море

Над 3000 имигранти спасени само за ден в Средиземно море

Френски и италиански кораби са спасили в събота 3427 имигранти, които са плавали с паянтови лодки край бреговете на Либия, съобщи Франс прес.

Въпреки че броят на спасените за един ден не е рекорден, той е сред най-високите през последните години. Италианските власти  координираха спасяването на 3791 нелегални имигранти само на 12 април и на още 2850 – на 13 април.

Френски океански патрулен кораб се присъедини към европейската операция „Тритон” в началото на миналата седмица с медицински и санитарни материали на борда си.

Морските власти в Рим съобщиха късно снощи, че само вчера са се намесили при 16 бедстващи лодки. Освен френския кораб, в операцията са били мобилизирани 4 кораба на бреговата охрана, две кораба на флота, два влекача, два митнически катера и два товарни кораба на Италия.

Някои от спасените имигранти трябваше да пристигнат миналата нощ на остров Лампедуза – най-близкия до бреговете на Либия.

На фона на трагедиите в Средиземно море, при които от началото на годината стотици нелегални имигранти се удавиха, Светът на Европа засили присъствието си в критичната зона. Операцията „Тритон”, координирана от ФРОНТЕКС, бе обявена през ноември 2014 г. в помощ на Италия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ