Стрелба в САЩ срещу изложба с карикатури на пророка Мохамед

Стрелба в САЩ срещу изложба с карикатури на пророка Мохамед

Стрелба в САЩ срещу изложба с карикатури на пророка Мохамед

Двама въоръжени мъже са открили огън по време на изложба с карикатури на пророка Мохамед, в зала в Гарланд, Далас, и са били убити, съобщи телевизия Си Би Ес, като се позова на полицията.

Един охранител е ранен без опасност за живота, предаде Ройтерс.

На мястото на стрелбата са разположени полицаи от специалните части. Те са евакуирали десетки хора от изложбения център Къртис Кулуел, където се е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед.

Домакин на провокативния конкурс е базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата". Тя планирала да връчи награда от 10 хиляди долара за най-добрата карикатура на пророка Мохамед.

Засега няма официална информация за стрелбата и за самоличността на стрелците.

Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. Те бяха обявени и за повод за убийството на 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo през януари.

Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед. Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма, припомня БТА.

Гост на конкурса е бил крайнодесният холандски политик Герт Вилдерс, който оцени стрелбата като нападение срещу „свободите".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ