Трима проруски сепаратисти бяха убити в Украйна

Трима проруски сепаратисти бяха убити в Украйна

Трима души бяха убити при нападение срещу база в Източна Украйна тази нощ, предаде Би Би Си. САЩ, Русия, ЕС и Украйна започват спешни антикризисни преговори в Женева заради безконтролното положение в страната.

Тримата проруски сепаратисти са загинали при сблъсък с украински въоръжени сили в гр. Мариупол, съобщи вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков. Близо 300 сепаратисти с маски нападнаха военна база в града край Азовско море, като хвърляха петролни бомби. Войските в базата откриха огън и убиха трима.

Според Аваков 13 нападатели са били ранени, а 63 – задържани. В редиците на украинските войски няма загинали. Това е най-високият брой нещастни случаи в един единствен инцидент от началото на сблъсъците в Украйна досега.

Операцията по потушаването на бунтовете в Източна Украйна продължава – властите изпратиха там допълнителни части, включително хеликоптери. Град Мариупол се намира в далечната южна част на Донецкия регион, където сепаратистите поеха контрола над десетки държавни учреждения. Украинските специални сили „Омега” се присъединиха към войските в града. Там пристигнаха и бронирани автомобили, предаде УНИАН. По непотвърдени данни сепаратистите са ранили двама минувачи по време на престрелка, подпалили са миниван и сграда край военния гарнизон.

Проруските активисти искат референдум за независимост на Югоизтока или за присъединяването на региона към Руската федерация. Те протестират срещу новото правителство в Киев.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия да не подкрепя по-нататъшни действия на проруските въоръжени групи. По думите му страната умишлено предприема подобни действия, за да дестабилизира Украйна и да наруши суверенността й. Последствия обаче ще има, предупреди той.

Нови мерки и санкции ще бъдат обсъдени на специалната среща в Женева, която ще се състои в най-кратък срок. САЩ и ЕС искат прекратяване на окупацията и изтегляне на руските войски, наброяващи около 40 000 единици, от украинската граница. Външният министър на Украйна Андрей Дещица призова Русия „да не подкрепя терористичната активност в Източна Украйна”. Руското външно министерство пък обвини западните държави, че „упорито не желаят или не могат да видят реалността такава, каквато е, и искат да наложат на света изкривена представа за това, което се случва в югоизточна Украйна”. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ