Близо половината пчели в САЩ са измрели за година

Близо половината пчели в САЩ са измрели за година

Близо половината пчели в САЩ са измрели за година

Пчеларските ферми в САЩ са загубили около 44% от пчелите си през изминалата година, което провокира учените да говорят за екологична катастрофа и възможен срив при цялата популация на пчели, дължащи се на епидемия от акара Вароа (Varroa destruktor), съобщават учени от Университета в Мериленд, цитирани от РИА Новости и Фокус.

„Вече втора година наблюдаваме, че популацията на пчелите продължава да намалява с много висока скорост през лятото, което ни накара да се тревожим за нейното състояние. Намаляването на числеността на пчелите през зимата е нормално явление, но фактът, че пчелите измират през лятото, когато трябва да са най-здрави, много ни притеснява", казва Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд.

През последните години в САЩ се развива опасна ситуация както за домашните пчели, така и за  дивите. Броят им първо е спаднал с 40% през миналата година, а след това с още 44% през тази година.

Основната причина за изчезването на домашните и на дивите пчели е конкретен феномен - епидемията на паразитния акар Вароа. Той е опасен за пчелите, тъй като е носител на няколко вируса. Заразяването с тях води до деформация на крилата на пчелите и различни други проблеми.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ