Пожарът в Албърта вдигна цената на петрола временно

Пожарът в Албърта вдигна цената на петрола временно

Гигантските пожари в канадската провиция Албърта, които бушуват четвърти ден, вдигнаха цената на петрола. В региона на Форт Макмъри, където градът беше частично унищожен и хиляди хора бяха евакуирани, се добива основното количество петрол от битумни пясъци в Северна Америка.

Лекият суров петрол мина вчера прага от 46 долара за барел, което го доближава до най-високото ниво на цената тази година.

В Европа петролът сорт „Брент“ надхвърли в 46,70 долара, преди да се установи в края на деня на цена от 44, 98 долара.

Пазарите реагират предпазливо, тъй като производството на петрол в Канада може да бъде парализирано за дни или седмици, ако пожарът в Албърта не бъде овладян.

Огънят е разрушил най-малко 2000 жилищни сгради във Форт Макмъри, петролната столица на провинцията, където са съсредоточени ключовите петролни компании в страната. Четири от тях вече са спрели производството.

Канадските петролни резерви са третите по големина след тези във Венецуела и Саудитска Арабия. Основните залежи са в Албърта – битумните пясъци заемат 142 200 кв. км, покрити с гори, твърде уязвими към летните пожари.

Според експертите обаче бедствието в Албърта има малък шанс да повлияе трайно на петролния пазар.

През последните дни цената на петрола бе под натиск след данните, че американската продукция е слязла на ниво 113 000 барела дневно в последната седмица – най-ниското от осем месеца насам. Увеличението на резерва с 2,8 млн. барела не бе достатъчно да успокои пазара.

Според последния анализ от Международната агенция по енергетика обаче доставката на петрол в света, все още е в излишък.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ