Сменяме доставчика на ток и газ, ако промени условията

Сменяме доставчика на ток и газ, ако промени условията

Промени в Закона за енергетиката предвиждат повече свобода за потребителите на ток и газ. Една от основните промени, заложени в новия проектозакон, ще позволи на потребителите да могат едностранно да прекратяват договорите си с доставчици, ако те въведат нови общи условия или се променят цените на предоставяните услуги.

В момента клиентите не могат да сменят своя доставчик на ток, тъй като дружествата ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" имат лицензи да снабдяват точно определени територии, показва справка на сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пише в. „Труд“.

Новите поправки в закона предвиждат и схема за авансово плащане на електроенергията и природния газ. Според текста тази схема трябва да бъде "справедлива и да се прилага когато отразява адекватно вероятното потребление". В момента крайните клиенти плащат енергия само след като я консумират.

В проекта на икономическото ведомство изрично е упоменато, че абонатите на топлофикациите не могат да се откажат от услугите на парното, ако не са доволни от общите условия.

Проектозаконът предвижда и опция при смяна на уредите за дялово разпределение на абонатите да се монтират индивидуални апартаментни топломери в случай, че това е технически възможно. Такива ще се монтират задължително в новите сгради.

Запазва се и схемата на дяловото разпределение за ползваното парно и топла вода, както и прогнозните сметки с една изравнителна в края на сезона. Промяна има само при клиентите, които плащат на равни месечни вноски. Вместо десет равни сметки и две изравнителни, те вече ще плащат 11 равни и една изравнителна.

Промените в Закона за енергетиката са предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ