Украйна планира приватизация на девет енергийни компании

Украйна планира приватизация на девет енергийни компании

Украйна планира приватизация на девет енергийни компании

Фондът за държавно имущество на Украйна започва подготовка за продажба на девет енергийни компании, включително държавния дял в компании, собственост на бизнесмена Ринат Ахметов, предаде ТАСС.

Предложението ще бъде направено чрез конкурс при открити цени на принципа на търга и чрез продажба на фондовите пазари. За приватизация се подготвят 99 процента от акциите на "Николаевската ТЕЦ" и "Днепродзержинската ТЕЦ", както и 25 процента акциите в "Киевенерго", "Одессаобленерго", "Донбассенерго" и 25 процента акциите трите топло-електрически комплекса "Днепрообленерго", "Донецкобленерго" и "Днепроенерго", принадлежащи на най-голямата бизнес група в Украйна на бизнесмена Ринат Ахметов.

В края на май украинското правителство изготви план за приоритетни действия, сред които приватизацията на големи държавни обекти: Одеския припортов завод, енергийната компания "Центренерго" и пет енергоснабдителни компании. Приватизацията на стратегически важни предприятия е едно от изискванията за по-нататъшно сътрудничество на страната с Международния валутен фонд (МВФ).

Върховната рада на Украйна на 16 февруари прие закон, забраняващ участието в приватизацията на държавно имущество на физически и юридически лица от списъка с държави, обявени за "държави агресори или спрямо които са въведени санкции". През януари 2015 година украинският парламент прие декларация за признаването на Русия за "страна агресор", припомня ТАСС.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ