"Булгаргаз" подаде иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро вреди

Булгаргаз подаде иск срещу Газпром за над 400 млн. евро вреди

„Булгаргаз“ ЕАД стартира арбитражно производство срещу OOO “Газпром Експорт” пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, съобщиха от дружеството. Искът е заведен вчера и е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на месец април 2022 г.

Още в средата на месец май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че дружеството възнамерява да съди „Газпром“ за претърпени вреди

В края на същия месец „Булгаргаз” изпрати покана до „Газпром Експорт“ за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании. От руска страна не са последвали действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса и съответно „Булгаргаз” предприема следващата стъпка със завеждането на иска. Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ