Цените на петрола се понижиха с повече от процент

Цените на петрола се понижиха с повече от процент

Цените на петрола се понижиха с повече от процент

Цените на петрола се понижиха с над 1% в ранната търговия в понеделник, изтривайки част от ръста от предходната сесия, след като опасенията за търсенето на фона на забавянето на глобалната икономика и ограничителните мерки срещу разпространението над COVID-19 в Китай надделяха над притесненията за ограниченото предлагане, пише Ройтерс.

Към 9:15 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,20 долара за барел, или 1,12%, до 105,8 долара за барел, след като поскъпна с 2,3% в петък. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 1,50 долара, или 1,43%, до 103,3 долара за барел, следвайки ръст от 2% по време на предходната сесия.

Като цяло търговията тази сутрин е ограничена заради официален празник в части от Югоизточна Азия, включително центъра за търговия с петрол Сингапур.

И двата сорта отбелязаха седмични спадове миналата седмица, тъй като пазарът беше доминиран от притеснения, че повишаването на лихвените проценти в борбата с инфлацията ще предизвика рецесия и ще намали търсенето на петрол.

Данните за 10 юли за заразените с COVID-19 в Китай показват, че броят им е нараснал спрямо предходния ден. Остават опасенията относно потенциала за по-широки блокирания, след като в Шанхай беше открит нов подвариант на Омикрон.

От страна на предлагането, пазарът остава нервен на фона на плановете на западните държави да ограничат цените на руския петрол, като президентът Владимир Путин предупреди, че по-нататъшните санкции могат да доведат до „катастрофални“ последици на глобалния енергиен пазар.

Друг ключов фактор, който търговците ще наблюдават, е поддръжката на тръбопровода „Северен поток-1“, пренасящ руски газ до Германия, който няма да работи от 11 до 21 юли. Правителства, пазари и компании се притесняват, че спирането може да бъде удължено поради на война в Украйна.

Ако тръбопроводът не бъде пуснат отново на 22 юли, както е планирано, това може да доведе до унищожаване на търсенето на газ в Европа, което ще стимулира икономическо забавяне и ще доведе до по-слабо търсене на петрол и стагфлация, каза Стивън Инес от SPI Asset Management.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ