Цените на петрола се стабилизират в края на седмицата

Цените на петрола се стабилизират в края на седмицата

Цените на петрола се стабилизират в края на седмицата

Цените на петрола се стабилизираха в ранната търговия в петък, след като предходната сесия достигнаха най-ниските си нива от началото на войната в Украйна, докато пазарът продължава да се колебае между опасенията за недостиг на предлагането и забавянето на търсенето, пише Ройтерс.

Към 9:15 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,26 долара, или 0,28%, до 94,38 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,41 долара, или 0,46%, до 88,95 долара за барел.

Цените на петрола са подложени на натиск тази седмица, тъй като пазарът е разтревожен от въздействието на инфлацията върху икономическия растеж и търсенето, въпреки че признаците за ограничено предлагане ограничават ръста на цените.

„Оскъдното увеличение на предлагането на ОПЕК подчертава ограничения капацитет, който пазарът има, за да се справи с по-нататъшен недостиг“, казаха анализатори на ANZ Research.

По-рано тази седмица ОПЕК+ се съгласи да увеличи производството със 100 000 барела на ден през септември. Това увеличение е едно от най-малките от  въвеждането на квотите на ОПЕК през 1982 г.

Очаква се опасенията за доставките да се засилят с наближаването на зимата, тъй като от 5 декември влизат в сила санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса на руски суров петрол по море.

„Тъй като ЕС спира вноса от Русия по море, има ключов въпрос дали производителите от Близкия изток ще пренасочат своите доставки към Европа, за да запълнят празнотата“, каза анализаторът на RBC Майкъл Тран.

„Какъв ще бъде резултатът от тези санкции ще бъде един от най-значимите въпроси, които трябва да наблюдавате до края на годината“, добави Тран.

Засега признаците за икономическо забавяне ограничиха възстановяването на цените. Притесненията относно рецесията се засилиха след предупреждението на Английската централна банка, че икономиката на Обединеното кралство може да влезе в рецесия през последните три месеца на годината.

„Ако в цените на суровините не се взима предвид надвисналата икономическа рецесия, те може да се подготвят за ера на стагфлация, при която безработицата ще започне да се покачва, а инфлацията ще се задържа висока“, каза анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ