ЕК обяви край на зависимостта от руските изкопаеми горива

ЕК обяви край на зависимостта от руските изкопаеми горива

ЕК обяви край на зависимостта от руските изкопаеми горива

Година след началото на войната в Украйна можем да заявим, че ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция.

ЕС прекрати вноса на руски въглища, вносът на течни горива от Русия е намален значително, руският газ бързо изчезва от европейския пазар, добави той. По неговите думи се наблюдава спад с 18 на сто на потреблението на газ в ЕС в последната година. 

До войната доставките на газ от Русия по тръбопроводи са съставлявали 45-50 на сто от европейския внос, а през март тази година са спаднали до осем на сто, каза още говорителят, цитиран от БТА. По неговите думи в това отношение са помогнали увеличените доставки от сигурни източници, сред които САЩ и Норвегия. 

Същевременно за последната година в ЕС е била произведена с една пета повече възобновяема енергия. Говорителят уточни, че държавите в ЕС разполагат общо с бюджет от 270 милиарда евро за енергиен преход. Той съобщи, че европейските газови хранилища сега са пълни до 66 на сто от обема, което е рекорд за тази част от годината.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ