Енергиен експерт: Налагането на таван на цената на газа обръща икономическата логика

Енергиен експерт: Налагането на таван на цената на газа обръща икономическата логика

Енергиен експерт: Налагането на таван на цената на газа обръща икономическата логика

„Резултатите от срещата на енергийните министри в Брюксел не са особено оптимистични, като се запазва тенденцията Европейският съюз твърде много да обсъжда предложения и накрая да оставаме без решения“. Това заяви  в интервю за БНР Калоян Стайков, енергиен експерт от Института по енергиен мениджмънт.

Той смята, че това поддържа висока несигурност на пазарите, които и без това са напрегнати от миналата година.

„Голяма част от предложенията по същество не бяха добре измислени, така че отхвърлянето им не е най-лошото нещо на света. Лошото е, че това отлага приемането на добри решения, а есента е пред нас “, каза Стайков, като добави, че трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании.

„Проблемът е европейски. Залагането на национални решения със сигурност няма да е добър вариант, защото това означава нарушаване на пазарни принципи и обръща тенденция, за която работим от 30 години. Таваните на цените изкривяват не само пазарните взаимоотношения, но и самите стимули за използване на различни горива“, каза той.

По думите му таванът на практика  насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в ЕС, и това обръща икономическата логика с главата надолу.

Той е категоричен, че трябва да се дават помощи на тези, които действително имат нужда от тях, а не на всички.

Стайков смята, че въвеждането на таван на цените на руския газ е безсмислено по ред причини, включително фактът, че делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%.

„Дори да стигнем до цена от 0 евро, при борсови цени от 200 евро това означава, че цената ще намалее с 20 евро. Това не е някаква сериозна помощ. Освен това,  налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблеми. Доставчикът веднага може да каже, че на тази цена просто няма да продава и ЕС може да се окаже и без този газ. Ако страните са готови за такава жертва, просто могат да кажат – забраняваме вноса и няма нужда да си играем на такива дребни номера“, каза той.

„Второто важно нещо е, че останалите доставчици на ЕС започват да се чудят кога ще бъде наложен таван и на тях. Защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, при положение, че може да го продаде някъде другаде на по-високи? Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат“, добави Стайков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ