Eнергийните компании в Европа задлъжняха с 1,7 трлн. долара

Eнергийните компании в Европа задлъжняха с 1,7 трлн. долара

Eнергийните компании в Европа задлъжняха с 1,7 трлн. долара

Европейските енергийни и комунални компании натрупаха стотици милиарди долари дългове на фона на растящите цени на петрола и газа, пише Bloomberg.

Общата сума, нарастваща от началото на пандемията, достигна 1,7 трилиона долара, което е с 50 процента повече, отколкото преди 2020 г. През първата половина на тази година компаниите са набрали 45 милиарда евро чрез облигации и 72 милиарда чрез заеми.

Германският енергиен концерн и най-голям клиент на "Газпром", Uniper поиска държавна подкрепа, за да стабилизира бизнеса си, съобщи финландската държавна енергийна компания  Fortum Corporation, която е и най-големият акционер на Uniper.

Fortum отбелязва, че Uniper има право на помощ от властите във връзка с новите правила и тъй като компанията е най-големият вносител на газ в страната, тя е пострадала повече от останалите от намаляването на доставките от Русия и е под финансов натиск. Анализаторите изчисляват, че компанията губи до 30 милиона евро на ден.

Газпром намали обемите на доставки за Германия от средата на юни, като се позова на технически проблеми, по-конкретно невъзможността да получи и монтира ремонтирана в Канада турбина, блокирана поради санкциите. Според съобщения в медиите ремонтираната турбина вече е на път за Европа. Германия обаче смята, че Русия няма да възобнови изцяло доставките по „Северен поток“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ