Европа е купила газ за 100 млрд. евро през 2022 г.

Европа е купила газ за 100 млрд. евро през 2022 г.

Европа е купила газ за 100 млрд. евро през 2022 г.

Европа е закупила газ за 101 млрд. евро през третото тримесечие на миналата година, става ясно от доклад на Европейската комисия (ЕК). Сумата е най-високата за последните десет години 3,5 пъти повече от предходната година (29 милиарда евро).

Нетният внос на газ за Европейския съюз (ЕС) през юли-септември се е увеличил с 2 процента на годишна база, с 1,4 милиарда кубически метра. Това бе периодът, в който страните от ЕС ударно купуваха синьо гориво, благодарение на което успяха бързо да запълнят газовите хранилища и да поддържат резервите си на високо ниво - в края на септември средното ниво на зареждане на UGSF в региона беше 89 процента, което е с 14 процентни пункта по-високо от 2021 г. 

Вносът на руски газ през третото тримесечие на 2022 г. е намалял значително, отбелязва ЕК. През този период Европа е получила 74 процента по-малко гориво, отколкото година по-рано, докато вносът по тръбопроводи през Беларус е намалял с 96 процента, през Северен поток с 85 процента и през Украйна с 63 процента. Доставките през "Турски поток" са се увеличиха с 21 процента, тъй като основният маршрут "Северен поток" излезе от строя. Като цяло тръбопроводните доставки от Русия представляват само 11 процента от общия внос в ЕС.

Европейската комисия отчита още, че блокът е намалил потреблението на газ през юли-септември с 8 процента на годишна база, или 5,1 милиарда кубически метра, до 59 милиарда кубически метра. В същото време ЕС успя да увеличи добива на газ с 9 процента, или 1 милиард кубически метра, до 10,7 милиарда кубически метра.

Вчера ръководителят на данъчната комисия на Върховната рада на Украйна Даниил Гетманцев заяви, че страната възнамерява да предложи на европейските партньори да съхраняват газ в своите подземни хранилища (ПХГ). Хетманцев обясни това намерение с намаляването на цените на газа в Европа, което позволява на потребителите по-активно да попълват запасите си, както и с отказа на повечето страни от ЕС от руското гориво.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ