Европа рязко увеличи доставките на втечнен газ в началото на отоплителния сезон

Европа рязко увеличи доставките на втечнен газ в началото на отоплителния сезон

С началото на отоплителния сезон през ноември страните от Европейския съюз (ЕС) рязко са увеличили вноса на втечнен природен газ (LNG), показват данните на асоциацията на европейските оператори на газови хранилища Gas Infrastructure Europe (GIE).

Закупуването на гориво е нараснало с 16% на месечна база въпреки рекордните запаси в подземните газохранилища (ПГХ): на 6 ноември нивото на тяхната заетост достигна 99,6%.

Според Роналд Смит, старши анализатор в BCS World Investments, Европа все още изпитва недостиг на газ. Ако зимата бъде студена, страните от асоциацията може да се сблъскат с недостиг на гориво, затова предпочитат да не вземат газ от хранилищата, а да го купуват.

Ако студовете са силни, ЕС може да увеличи вноса до исторически максимум, предполага Сергей Кауфман, анализатор във Finam FG. До началото на декември доставките могат да се увеличат с 22-24% в сравнение с октомври до ниво от 12,2-12,4 млрд. куб. м.

Според анализаторите на Kpler през октомври обемът на доставките на втечнен природен газ (LNG) от Русия е бил най-голям през тази година и е достигнал ниво от 2,98 млн. тона. Увеличението се дължеше главно на ръста на доставките на втечнен природен газ за Япония и на приключването на планираните ремонтни дейности в ключови заводи. Основните купувачи са Азия и Европа, които са закупили съответно 12,8 и 12,35 милиона тона гориво. Други 0,5 млн. тона са доставени в Турция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ