Финансовите министри от Г-7 решават днес за ценови таван на руския петрол

Финансовите министри от Г-7 решават днес за ценови таван на руския петрол

Финансовите министри от Г-7 решават днес за ценови таван на руския петрол

Финансовите министри от Г-7 заседават днес по предложението на администрацията на Байдън за налагане на таван на цените на руския петрол, предаде Ройтерс.

Мярката цели намаляване на приходите за войната на Москва в Украйна, но запазване на потока на суровината, за да се избегнат ценови скокове, казаха представители на Г-7.

Съединените щати смятат определянето на ценови таван на руския петрол за най-ефективния инструмент за намаляване на приходите на Москва, както и на световните цени на горивата, коментира прессекретарят на американската администрация Карин Жан-Пиер по време на редовен брифинг.

Според нея руската страна търси нови пазари за петрол, но подобен ход ще ограничи приходите на Москва.

„Вярваме, че това е най-ефективният начин да нанесем значителен удар по доходите на Путин“, каза говорителката на Белия дом, добавяйки, че подобна мярка ще доведе и до „намаляване на глобалните цени на енергията“.

Срещата на министрите от клуба на най-развитите икономики ще се проведе виртуално, а в края ѝ се очаква да излязат със съвместно комюнике за взетите решения.

Много вероятно е да има сделка по предложението за ценови таван на руския петрол, казва представител на европейска Г-7.

Русия няма да доставя петрол и петролни продукти на държавите, които наложат ценови лимит, заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

„За такива компании или държави, които ще наложат ограничения, ние няма да доставяме петрол и петролни продукти. Няма да работим при непазарни условия“, каза Новак.

Той добави, че въвеждането на подобен механизъм рискува да подкопае и унищожи пазара. „Тези, които ще платят цената на подобен ход ще бъдат отново европейските и американски потребители, които вече плащат по днешните високи цени“, каза вицепремиерът.

Петролът преживява най-лошия спад от 2020 г. най-вече заради повишаващите се лихви на Фед на САЩ. Цената му пада трети пореден месец, което се превърна в своеобразен антирекорд през последните две години, тъй като търговците се опасяват от забавяне на световната икономика заради политиките на Фед и борбата на Китай с коронавируса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ