Газът в Европа надхвърли 2300 долара за 1000 куб. метра

Газът в Европа надхвърли 2300 долара за 1000 куб. метра

Газът в Европа надхвърли 2300 долара за 1000 куб. метра

Цената на природния газ в Европа днес се повиши до над 2300 долара за 1000 кубични метра за първи път от 8 март, сочат данните на Лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС.

От началото на търговията цената се е покачила с над 10 на сто. Стойността на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия днес достигна 2307 долара за 1000 куб. м или 220 евро за мегаватчас (MWh). 

Европейските цени на синьото горива продължиха да се повишават, след като в началото на седмицата руската енергийна компания "Газпром" обяви допълнителни драстични съкращения на доставките по газопровода "Северен поток", предава БТА. 

"Газпром" съобщи, че спира за ремонт още един газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая". Поради това днес доставките на руски газ по "Северен поток" спаднаха до около 20 на сто от максималния си капацитет, според данни на германския газотранспортен оператор "Газкейд" (Gascade).  "От 27 юли 2022 г., 8 часа сутринта (09:00 московско/бълграско време - бел. ред.), 1,28 милиона кубични метра на час, или около 20 процента от максималната пропускателна способност на "Северен поток", се транспортират по "Северен поток" в съответствие със заявките", се посочва в съобщение.

Германските власти обявиха, че не виждат технически причини за ограничаването на доставките по "Северен поток".

"Газпром" днес подава газ за Европа транзитно през Украйна в обем от 42,2 милиона кубични метра на ден през газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа". Заявки за пренос през "Сохрановка" не се приемат от украинската страна, съобщи пред журналисти говорител на енергийната компания, цитиран от ТАСС.

Вчера обемът на подадения природен газ е бил 41,9 милиона кубични метра.

На 10 май операторът на газопреносната мрежа на Украйна (ОГТСУ) обяви, че от 11 май спира транзита към Европа през станция "Сохрановка" поради форсмажорни обстоятелства с твърдението, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ