Кредитите за купуване на газ може да не стигнат, предупреди германският енергиен регулатор

Кредитите за купуване на газ може да не стигнат, предупреди германският енергиен регулатор

Кредитите за купуване на газ може да не стигнат, предупреди германският енергиен регулатор

Кредитните линии в размер на 15 млрд. евро, отпуснати от германското правителство за закупуване на природен газ за хранилищата в страната, може да не са достатъчни. Това предупреди ръководителят на германския национален енергиен регулатор Bundesnetzagentur Клаус Мюлер в интервю за икономическото издание „Виртшафтсвохе“, цитирано от Ройтерс.

Германия алармира за недостига на газ в резултат на намаляващите доставки от Русия. Те намаляват на фона на противопоставянето в енергийния сектор между Запада и Москва след инвазията на Русия в Украйна, започнала в края на февруари.

По думите на Мюлер тези 15 млрд. евро, които са част от втората фаза от тристепенния план на Берлин за действия при проблеми с доставките на природен газ, може да се окажат недостатъчни за попълване на запасите от природен газ на страната, тъй като цените растат поради ограничените доставки. Германия си е поставила за цел да запълни газохранилищата на 80%  до 1 октомври и на 90% до 1 ноември. В  момента е запълнен около 61% от капацитета на газохранилищата.

„Колкото повече се покачва цената на газа, толкова по-скъпо става достигането на законоустановените цели за съхранение за октомври и ноември“, каза Мюлер.

Най-голямата икономика в Европа също може да се сблъска с недостиг на газ през следващите месеци, ако потоците на руски газ през тръбопровода „Северен поток 1“, който трябва да бъде временно спрян за поддръжка през юли, не бъдат възобновени, предупреди шефът на германския енергиен регулатор.

„Въз основа на скорошния ни опит в отношенията с Русия би било безотговорно да приемем, че всичко ще бъде наред“, добави той.

Германия премина към втори етап от тристепенен авариен газов план миналия месец, след като Русия намали доставките по газопровода „Северен поток 1“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ