Goldman Sachs не счита ядрената енергия за „трансформационна“ технология за бъдещето

Goldman Sachs не счита ядрената енергия за „трансформационна“ технология за бъдещето

Goldman Sachs не счита ядрената енергия за „трансформационна“ технология за бъдещето

Ядрената енергия трябва да играе роля през следващите години, но не трябва да се разглежда като „трансформационна“ технология. Това заяви пред предава Си Ен Би Си анализаторът на Goldman Sachs Мишел Дела Виня.

Коментарите на Дела Виня идват след скорошен доклад от Goldman Sachs Research, който има за цел да анализира способността на Европа да укрепи енергийната си независимост след инвазия на Русия в Украйна, без да прави компромис с целите, свързани с изменението на климата.

В доклада се посочва, че до 2050 г. ще са необходими 10 трилиона евро (около 10,23 трилиона долара) инвестиции за „енергийна трансформация на Европа“. Това ще бъде компенсирано с намаляване с 10 трилиона евро на нетния внос на енергия.

В доклада се казва, че природният газ ще остане „ключов“, що се отнася до енергийните доставки на Европа през следващите две десетилетия.

„Ядрената енергия не е в заглавията на нашия доклад, защото не смятаме, че това е една от трансформационните технологии за бъдещето“, каза Дела Виня пред американската телевизия.

„Смятаме, че вятърната и слънчевата енергия, както и водородът, са такива, но не и ядрената енергия“, добави Дела Виня, който е ръководител на бизнес отдела на банката за суровини за региона на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка).

„Но в същото време ние приемаме, че ядрената енергия ще запази пазарния си дял в дългосрочния енергиен микс в Европа“, каза той.

Това би означавало „по-малко прекратявания на работата на ядрени реактори и някои нови строежи“, включително на модулни реактори.

„Така че ние вярваме, че инвестициите в ядрена енергия трябва да продължат, но това не е една от трансформационните технологии, които виждаме в бъдещето“, добави Дела Виня.

Русия беше най-големият доставчик както на петрол, така и на природен газ за ЕС миналата година, сочат данните Евростат. Страната значително намали притока на природен газ към Европа, след като западните държави наложиха строги санкции на Кремъл в резултат на войната в Украйна.

Тази ситуация тласна на преден план дискусиите за ядрената енергия и нейната роля в Европа, особено в Германия, която планира да затвори последните си три атомни електроцентрали до края на тази година.

Тази седмица Ройтерс съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц е заявил, че „може да има смисъл“ заводите да работят и след тази година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ