Китай ще инвестира над $800 млрд. в електропреносната си мрежа до 2030 г.

Китай  ще инвестира  над $800 млрд. в електропреносната си мрежа до 2030 г.

Годишните капиталовложения на Китай в инфраструктурата на електропреносната мрежа до 2030 г. ще нараснат до 157 млрд. долара от около 102 млрд. долара през тази година. Така общият размер на инвестициите през следващите шест години ще надхвърли 800 млрд. долара , съобщава в. Financial Times, позовавайки се на данни на Rystad Energy.

За периода януари-април тази година инвестициите в електропреносната мрежа са скочили с 24,9% на годишна база до 122,9 млрд. юана (17 млрд. долара).

За сравнение, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви инвестиции в размер на 3,5 млрд. долара в 58 проекта в 44 щата през октомври 2023 г.

Въпреки огромната програма за държавни разходи има признаци за нарастващ натиск върху електроразпределителната и електропреносната система на Китай, отбелязва Financial Times.

През изминалата година властите в повече от 100 окръга и града в пет китайски провинции спряха свързването на нови малки съоръжения за производство на електроенергия от слънчева енергия към разпределителните линии.

Освен това властите в поне 12 от 34-те провинции са изискали или насърчили операторите на соларни генератори да използват системи за съхранение на енергия, за да намалят натиска върху мрежата, посочва Financial Times.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ