Находището Sakarya в Черно море дава независимост на Турция от руския газ

Находището Sakarya в Черно море дава независимост на Турция от руския газ

Находището Sakarya в Черно море дава независимост на Турция от руския газ

Турският кораб Castorone започна работа по полагането на тръби в дълбоководния участък на тръбопровод за пренос на природен газ от Черно море, съобщи Daily Sabah.

Работата по новооткритите газови залежи от 540 млрд. куб. м. в Черно море продължава 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Проектът е приоритетен и ще освободи страната от зависимостта от внос на суровината, подчерта министърът на енергетиката Фатих Дьонмез.

Повече от 5000 работници се трудят денонощно в находището Sakarya - най -голямото газово поле в Турция, което ще снабдява страната от началото на 2023 г. Екипи на Турската петролна корпорация (TPAO) работят по суша и море, за да свържат обекта със съоръжението за преработка на природен газ в квартал Filyos на град Зонгулдак в Северна Турция.

По план 325-метровият и тежащ 56 529 тона кораб Castorone трябва да приключи работа до началото на есента. Предвижда се първоначално от шест до десет сондажа да бъдат свързани към офшорното производствено съоръжение на Sakarya Gas Field, което ще изпомпва около 10 млн. куб. м на ден към мрежата за природен газ на Турция през 2023 г. Количеството съответства на 3,5-4 милиарда кубични метра годишно. Производството постепенно ще се увеличава до 40 млн. куб. м на ден до 2027/28 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ