ОПЕК+ ще обмисли допълнително ограничаване на добива на петрол преди ембаргото срещу Русия

ОПЕК+ ще обмисли допълнително ограничаване на добива на петрол преди ембаргото срещу Русия

ОПЕК+ ще обмисли допълнително ограничаване на добива на петрол преди ембаргото срещу Русия

Производителите на петрол от групата ОПЕК+, водени от Саудитска Арабия и Русия може да наложат по-дълбоки съкращения на добива на петрол в неделя, заяви енергийни анализатори, цитирани от Си Ен Би Си.

Влиятелният енергиен алианс преценява въздействието на предстоящата забрана върху вноса на руски суров петрол по море в ЕС и потенциалния таван на цената на руския петрол.

ОПЕК+, в която членуват 23 страни производителки на петрол,, ще се събере в неделя, за да вземе решение относно следващата фаза на производствената политика.

Дългоочакваната среща идва преди потенциално разрушителни санкции за руския петрол, отслабване на търсенето на суров петрол в Китай и нарастващи страхове от рецесия.

Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент по анализи в енергийната консултантска компания Rystad, каза пред Си Ен Би Си от централата на ОПЕК във Виена, Австрия, че смята, че групата „би било по-добре да запази настоящия си курс“ .

„Говори се, че ОПЕК+ обмисля намаляване на базата на слабото търсене, особено в Китай, през последните няколко дни. И все пак трафикът в Китай в не е намалял драматично“, каза Галимберти.

Участниците на енергийния пазар остават предпазливи относно санкциите на Европейския съюз върху покупките на петрол от Кремъл на 5 декември, докато перспективата за таван на цените на Г-7 за руския петрол е друг източник на несигурност.

ЕС се съгласи през юни да забрани закупуването на руски морски суров петрол от 5 декември като част от съгласуваните усилия за ограничаване на военните средства на Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна.

Загрижеността, че пълната забрана на вноса на руски суров петрол може да доведе до скок на цените на петрола, обаче, накара Г-7 да обмисли ограничаване на цената, която да се плаща за руския петрол.

Все още не е постигнато официално споразумение, въпреки че Ройтерс съобщи в четвъртък, че правителствата на ЕС условно са се съгласили на таван на цената от 60 долара на барел.

„Другият фактор, който ОПЕК ще трябва да вземе предвид, е ценовия таван.“, каза Галимберти. „Решението все още не е взето и това допринася за несигурността“, добави той.

По-рано Кремъл предупреди, че всеки, който направи опит за налагане на таван на цените на руския петрол, ще си причини повече вреда, отколкото полза.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ