Петков и Мицотакис пуснаха символично газа по интерконектора между Гърция и България

Петков и Мицотакис пуснаха символично газа по интерконектора между Гърция и България

Петков и Мицотакис пуснаха символично газа по интерконектора между Гърция и България

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис участваха в церемония по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Домакин на събитието бе една от газоизмервателните станции в гръцкия град Комотини, а в нея двамата премиера пуснаха символично газа да тече по трасето. 

"Очаквам от началото на август вече да тече азерската газ", отбеляза Петков пред българските журналисти. Според него, реализацията на този проект ще промени енергийната карта на региона и ще допринесе за реалната енергийна диверсификация на страната ни.  

"Интерконекторът Гърция-България (IGB) е ключов енергиен мост, който е важен за Гърция, България, Балканите и Европа", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той допълни, че проектът е важен и за двете страни, допринасяйки за тяхното сближаване.  

От средата на юни текат първите тестове по цялата дължина на интерконектора с реални количества газ. Паралелно с довършването на строителните и пусково-тестовите дейности следва да се изпълнят и редица административни процедури до въвеждането му в търговска експлоатация, предава БТА. 

На 1 юли, след предварително съгласуване с Европейската комисия, регулаторните органи на Гърция и България издадоха официално съвместно решение, с което проектната компания ICGB е сертифицирана като независим преносен оператор. 

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия. 

На събитието днес присъстваха още министърът на енергетика на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и енергийните министри на България и Гърция – Александър Николов и Костас Скрекас. 

Министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов нарече пускането в експлоатация на гръцко-българския газопровод IGB "историческо". Той заяви, че газопроводът диверсифицира енергийните източници и дава нова динамика на тръбопровода, който пренася природен газ от Азербайджан и захранва IGB.

По-рано тази седмица гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас заяви, че интерконекторът Гърция-България на стойност 220 милиона евро ще започне да функционира до края на юли. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ