Петролът поевтиня на фона на опасенията за по-нататъшно повишение на лихвите

Петролът поевтиня на фона на опасенията за по-нататъшно повишение на лихвите

Петролът поевтиня на фона на опасенията за по-нататъшно повишение на лихвите

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник на фона на очакванията, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти в Съединените щати, които са най-големият потребител на петрол в света, ще забави икономическия растеж и ще ограничи търсенето на гориво, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,19 долара, или 0,24%, до 79,46 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,12 долара, или 0,16%, до 74,51 долара за барел.

И двата петролни еталона се покачиха с 1% в понеделник, след като Китай - най-големият вносител на петрол в света и вторият по големина потребител, отвори границите си през уикенда за първи път от три години.

Двама служители на Федералния резерв на Съединените щати заявиха тази седмица, че очакват лихвеният процент на централната банка, който в момента е в диапазона 4,25% до 4,5%, да се повиши до диапазон от 5% до 5,25%, за да може инфлацията да бъде поставена под контрол.

„Очакванията са по-неблагоприятни от това, на което пазарите залагат в момента (диапазон от 4,75-5%)“, посочи в бележка пазареният анализатор на IG Йеап Джун Ронг.

Представителите на Фед заявиха, че новите данни за инфлацията, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, ще им помогнат да решат дали могат да забавят темпото на повишаване на лихвените проценти на предстоящата си среща до увеличение само с четвърт пункт вместо с по-голям размер.

Междувременно Китай издаде втора партида от квоти за внос на суров петрол за 2023 г., според източници и документи, прегледани от Ройтерс. Така общата сума за внос на суров петрол става с 20% по-голяма спрямо същия период на миналата година.

Но анализатори предупредиха, че съживяването на търсенето в Китай може да изиграе ограничена роля за повишаване на цените на петрола на фона на глобалния икономически натиск.

„Социалната жизненост на големите китайски градове бързо се възстановява и рестартирането на търсенето в Китай си струва да се очаква с нетърпение. Въпреки това, като се има предвид, че възстановяването на потреблението все още е на очаквания етап, цената на петрола най-вероятно ще остане ниска“, коментираха анализатори от Haitong Futures.

Предварително проучване на Ройтерс показа, че запасите от суров петрол в САЩ вероятно са намалели с 2,4 млрд. барела, като при запасите от дестилат също се наблюдават лек спад. По-късно днес се очакват данните на Американския петролен институт, а утре на Администрацията за енергийна информация.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ