Петролът поевтиня на фона на вълната от COVID-19 в Пекин

Петролът поевтиня на фона на вълната от COVID-19 в Пекин

Петролът поевтиня на фона на вълната от COVID-19 в Пекин

Цените на петрола се понижиха  в ранната търговия в понеделник, след като ръстът на броя на заразените с COVID-19 в Пекин попари надеждите за бързо увеличение на търсенето на гориво в Китай, докато опасенията относно глобалната инфлация и бавния икономически растеж потиснаха допълнително пазара, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,53 долара, или 1,25%, о 120,5 долара за барел, докато цената на американския лев суров петрол WTI се понижи с 1,61 долара, или 1,33%, до 119,1 долара за барел. И двата сорта поевтиняха с повече от 2 долара при старта на търговията.

Цените паднаха, след като китайските власти предупредиха в неделя за „свирепото“ разпространение на COVID-19 в столицата Пекин и обявиха планове за провеждане на масови тестове до сряда.

„Китай продължава да носи значителен риск в краткосрочен план, но повечето разглеждат постепенното нормализиране на китайското търсене като мощен положителен ефект за пазара на петрол“, коментира Стивън Инес от SPI Asset Managemen.

И двата петролни бенчмарка се повишиха с повече от 1% миналата седмица, след като данните показаха стабилно търсене на петрол в най-големия потребител в света, Съединените щати, въпреки опасенията за инфлация и надеждите, че потреблението в  Китай ще се възстанови след премахването на строгите ограничителни мерки срещу COVID-19 от 1 юни.

Притесненията относно по-нататъшно повишаване на лихвените проценти след нажежените данни за инфлацията в САЩ, публикувани в петък, също натежават върху световните финансови пазари.

Индексът на потребителските цени в САЩ нарасна с 8,6% през май, което е най-голямото увеличение на годишна база от декември 1981 г., показват официалните данни. Този резултат разби надеждите, че инфлацията вече е достигнала връх.

„Притесненията относно забавянето на икономическия растеж, което намалява глобалното потребление през следващите месеци, и постоянните ограничения срещу разпространението на COVID-19 в Китай, нарушават потреблението на петрола в краткосрочен план и доминират в пазарните настроения“, каза Вандана Хари, основател на доставчика на анализ на петролния пазар Vanda Insights.

Производителите на петрол и рафинериите работят с пълна сила, за да отговорят на пиковото лятно търсене, докато търговците следят внимателно за евентуално въздействие от трудовите спорове в Либия, Норвегия и Южна Корея върху износа и потреблението на петрол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ