Петролът поскъпва на фона на спад в износа на Русия и тревогите за корабите в Червено море

Петролът поскъпва на фона на спад в износа на Русия и тревогите за корабите в Червено море

Петролът поскъпва на фона на спад в износа на Русия и тревогите за корабите в Червено море

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, подкрепени от по-ниския износ на Русия и атаките на йеменските бунтовници хути срещу кораби в Червено море, които предизвикаха опасения за прекъсване на доставките на петрол, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,82 долара, или 1,07%, до 77,37 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,80 долара, или 1,12%, до 72,23 долара за барел.

„Лошото време в Русия изигра роля за по-силното начало на търговията тази сутрин, както и атаките на хутите срещу кораби близо до Йемен“, каза анализаторът на IG Тони Сикамор.

Русия заяви в неделя, че ще задълбочи съкращенията на износа на петрол през декември с потенциално 50 хил. барела на ден или повече, по-рано от обещаното, тъй като най-големите износители в света се опитват да подкрепят цените на петрола.

Това се случва, след като Москва спря от движение около две трети от товарите на своя основен експортен сорт Уралс от пристанищата поради буря и планирана поддръжка в петък.

Транспортните фирми, включително най-големите компании за контейнерен превоз в свет MSC и A.P. Moller-Maersk, заявиха през уикенда, че ще избягват Суецкия канал, тъй като бунтовниците хути в Йемен засилиха атаките си срещу търговски кораби в Червено море.

Както Брентът, така и WTI сложиха край на най-дългата си серия от седмични спадове от половин десетилетие с малък ръст миналата седмица, след като среща на Федералния резерв на САЩ в сряда породи надежди, че повишенията на лихвените проценти са приключили и съкращенията са напът.

Суровият петрол беше подкрепен и от по-слабия долар и данните за по-голямото от очакваното повишение на запасите в САЩ, каза анализаторът на CMC Markets Тина Тенг в бележка до клиенти.  По-слабият долар прави деноминирания в долари петрол по-евтин за чуждестранни купувачи.

Анализаторите отбелязват, че петролните запаси в Кушинг, Оклахома, най-големият хъб за съхранение в САЩ, са се възстановили миналия месец, след като се доближиха до оперативни дъна промените на цените в хъба, които доведоха до изтегляне барели от Пермския басейн на Тексас и по-високите потоци на канадски суров петрол.

Скорошният приток на суров петрол и от двете местоположения увеличи запасите в Кушинг за осем поредни седмици, достигайки 30,8 милиона барела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ