Петролът се е насочил към четвърти пореден седмичен ръст

Петролът се е насочил към четвърти пореден седмичен ръст

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия в петък, тъй като пазарите оцениха положително перспективите за икономически стимули в Китай на фона на слабите икономически данни от страната, както и намаляващи запаси в САЩ и съкращения на доставките от ключови производители, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня 0,65 долара, или 0,82%, до 80,29 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,62 долара, или 0,82%, до 76,27 долара за барел.

Брентът се е насочил към седмичен ръст от 0,5%, докато, докато WTI върви към повишение от 1,1%, което би представлявало четвърта поредна седмица на печалби и за двата бенчмарка.

Слабите икономически показатели на Китай задържаха цените през седмицата. Вторият по големина потребител на петрол в света тази седмица отчете разочароващ ръст на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, увеличавайки вероятността икономиката да не изпълни целта на правителството от 5% годишен растеж.

Настроенията на стоковите пазари обаче се повишиха на фона на надеждите надеждите, че китайското правителство ще въведе повече мерки за стимулиране в подкрепа на икономиката.

В сряда Пекин обяви, че ще формулира планове за стабилизиране на растежа в 10 сектора, както и за увеличаване на подкрепата за частните фирми.

В подкрепа на цените бяха и последните данни от САЩ, включително по-ниска от очакваната инфлация и забавяне на растежа на работните места, които убедиха много инвеститори и анализатори, че очакваното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв през юли ще бъде последното от текущия му цикъл на затягане.

„Доказателствата за съкращаване на доставките от Саудитска Арабия и Русия са причината за възстановяването на цените този месец“, посочиха в бележка до клиенти анализатори от ANZ Bank.

В началото на юли Рияд заяви, че ще удължи доброволното намаляване на добива от 1 милион барела на ден до август, докато Москва каза, че ще намали износа с 500 хил. барела на ден през същия месец.

„Тази ограниченост на предлагането вече се проявява в запасите“, отбелязва ANZ.

Запасите от суров петрол в САЩ спаднаха миналата седмица, подкрепени от скока в износа на суров петрол, както и от по-високото използване на рафинериите, съобщи Администрацията за енергийна информация (EIA) в сряда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ