Петролът върви към нов седмичен спад

Петролът върви към нов седмичен спад

Петролът върви към нов седмичен спад

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, след като страховете от рецесия натежаха върху пазара и тласнаха черното злато към трети пореден седмичен спад, пише Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,89 долара, или 0,82%, до 108,1 долара за барел, докато цената на американския лев суров петрол WTI се понижи с 1,08 долара, или 1,02%, до 104,7 долара за барел. И двата сорта поевтиняха с около 3% в четвъртък.

„По-рано през сесията пазарът си отдъхна от разпродажбите в четвъртък, тъй като ОПЕК+ не изненада, като каза, че ще се придържа към планираните увеличения на добива на петрол през август“, коментира Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

„Но несигурността относно политиката на ОПЕК+ през и след септември и страховете, че агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв ще доведе до рецесия в САЩ и до спад на търсенето на горива, се отразиха негативно на нагласите“, каза той.

В четвъртък страните от групата ОПЕК+, в която влиза и Руся, се договориха да се придържат към досегашната си стратегия за добива след двудневна среща. По-рано ОПЕК+ реши да увеличи добива си с 648 хил. барела на ден през юли и август, след като предходният план бе за увеличение на производството с 432 хил. барела на ден всеки месец.

В средата на юли президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде на визита в Близкия изток  с три спирки, включително посещение в Саудитска Арабия, което ще бъде насочено към енергийната политика..

Байдън каза в четвъртък, че няма да притиска директно Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол, за да намали цените, когато се срещне със саудитския крал и престолонаследника по време на своето посещение.

„Всички очи са насочени към това дали Саудитска Арабия или други производители на петрол от Близкия изток ще увеличат добива, за да отговорят на искането на САЩ“, каза Уено.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ